Dachser zachęca do e-faktury

Dachser zachęca do e-faktury

Dachser zachęca do korzystania z e-faktury. Firma rozpoczyna właśnie wśród swoich klientów kampanię informacyjną, w której przedstawia zalety tego nowoczesnego i ekonomicznego sposobu przesyłania dokumentów.

Operator oferuje klientom e-fakturę w Polsce od września 2012 roku. Jednak ponieważ obecnie tylko 10 proc. faktur jest wystawianych w postaci elektronicznej, w Dachser zaplanowano kampanię informacyjną, opartą m.in. na mailingu do klientów oraz działaniach internetowych, której celem jest bezpośrednie dotarcie do zainteresowanych klientów.

Według danych Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan, w Polsce produkuje się do 1,5 mld faktur rocznie, na co potrzeba 7.500 ton papieru (licząc tylko jedną kartkę papieru na jedną fakturę), Każdego roku w związku z tym wycina się 127 hektarów lasów i 255 tys. drzew. Wycięty fragment lasu potrzebuje minimum 10 lat na odbudowę.

Ponieważ e-faktura jest dostępna już na drugi dzień po wystawieniu, skrócony jest czas oczekiwania na rachunki. Klienci Dachser, decydując się na otrzymywanie faktury w formie elektronicznej, mogą sami wybrać jeden ze sposobów otrzymania rachunku. Wykorzystywane są tutaj poczta elektroniczna oraz platforma eLogistics, w której klienci po zalogowaniu mają dostęp również do faktur.

Faktury w formie elektronicznej opłaca się jednym kliknięciem, bez konieczności przepisywania danych. Takie dokumenty można bez ponoszenia dodatkowych kosztów kopiować i archiwizować na dowolnych nośnikach, a dostęp do bazy faktur jest możliwy z każdego miejsca, o dowolnej porze.

Korzystanie z e-faktur minimalizuje zużycie papieru. Oszczędzamy w ten sposób nie tylko papier i miejsce na półkach, ale również trudne w utylizacji kartridże i tonery do drukarek. Brak konieczności wysyłki wszystkich drukowanych dokumentów jest także znaczącą oszczędnością, również jeśli chodzi o czas. Według danych PKPP Lewiatan przejście firmy na stosowanie e-faktur może zredukować koszty fakturowania nawet o 80 proc.

Poleć ten artykuł:

Polecamy