Fabryka Marsa w Sohaczewie z najwyższym certyfikatem ekologicznym
Najnowsza część fabryki czekolady firmy Mars Polska, otrzymała prestiżowy certyfikat na poziomie Platinum w międzynarodowym systemie certyfikacji ekologicznej budynków LEED (z ang. Leadership in Energy and Environmental Design).
Nowo wybudowany obiekt przemysłowy Marsa jest pierwszym w Polsce, który może pochwalić się tak wysoką oceną w certyfikacji LEED i jednocześnie jeden z 7 najwyżej punktowanych budynków produkcyjnych na świecie.
W kompleksie fabrycznym Marsa pod Sochaczewem produkowane są słodycze, które trafiają do ponad 60 krajów w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce. Ukończona w 2015 roku inwestycja, zakładająca m.in. rozbudowę najnowszej linii do produkcji M&M’s®, otrzymała w procesie certyfikacji aż 86 punktów. Tak wysoka liczba pozwoliła zaklasyfikować fabrykę do najwyższego poziomu Platinum, którego dotychczas nie udało się uzyskać żadnemu obiektowi przemysłowemu w Polsce.
Budynek wyposażony jest w energooszczędną obudowę oraz dach wykonany z bardzo dobrej jakości materiałów izolacyjnych znacząco wpływających na ograniczenie nagrzewanie się wnętrza fabryki. Zastosowany system kontroli oświetlenia LED wraz z czujnikami ruchu również pozwala na duże oszczędności w zużyciu energii elektrycznej. Obiekt wyróżnia się w obszarze efektywnej gospodarki wodnej – w procesie certyfikacji tej kategorii zdobył maksymalną liczbę 10 punktów. Dzięki kombinacji efektywnej armatury sanitarnej oraz wykorzystaniu wody deszczowej zredukowano zapotrzebowanie na wodę pitną do celów użytkowych o 85% w stosunku do budynków referencyjnych.
Zapotrzebowanie na wodę pitną do obsługi wież chłodniczych zredukowano o 75%, dzięki odzyskaniu wody z procesu oczyszczania w należącej do kompleksu oczyszczalni ścieków. Inwestycja warta 33 mln zł nie tylko usuwa ponad 99,9% zanieczyszczeń wody, ale też wytwarza zieloną energię pozwalającą zasilać fabrykę i tym samym obniżyć emisję CO2 do atmosfery o ok. 10%. W trosce o dobre samopoczucie współpracowników powietrze w zakładzie jest filtrowane, a w pomieszczeniach, gdzie zwykle gromadzi się wiele osób, zamontowano czujniki, które w razie zbyt niskiego poziomu tlenu informują o konieczności przewietrzenia.
– Dla nas ochrona środowiska zaczyna się już na etapie projektowania i budowy. Przykładowo, dbaliśmy o to, by produkty użyte do budowy były dowożone z jak najbliższych okolic, by nie szkodzić środowisku transportem, a wykorzystane surowce, jak cement i stal, pochodzą częściowo z odzysku. Przy wjeździe na teren budowy zamontowaliśmy myjkę dla ciężarówek wyjeżdżających, by ograniczyć rozprzestrzenianie się pyłu – mówi Marek Smoliński, szef projektu rozbudowy fabryki czekolady Marsa w Janaszówku.
Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie systemów oceny wielokryterialnej budynków. W procesie certyfikacji obiekty oceniane są w 7 grupach kategorii: zrównoważona lokalizacja, efektywne wykorzystanie zasobów wodnych, energia i atmosfera, materiały i zasoby, jakość środowiska wewnętrznego, innowacyjność projektu oraz priorytety regionalne.