Lantmännen Unibake urośnie w Nowej Soli
Lantmännen Unibake, wiodący globalny dostawca świeżych i mrożonych produktów piekarniczych, kontynuuje inwestycje w Polsce i poinformował o znaczącej rozbudowie swojej piekarni w Nowej Soli. Firma rozpoczyna kompleksowy plan inwestycyjny o wartości ok. 40 mln euro, który przyczyni się do szybszego rozwoju firmy na rynkach europejskich, w tym w segmencie handlu detalicznego.
Inwestycja obejmuje instalację nowej, szybkiej linii do produkcji wysokiej jakości pieczywa do hamburgerów i hot-dogów, montaż urządzeń do pakowania pieczywa na rynek detaliczny, a także znaczącą rozbudowę piekarni i powierzchni magazynowej w Nowej Soli. Rozbudowa piekarni rusza jeszcze w styczniu tego roku, a rozpoczęcie produkcji pieczywa na nowej linii planowane jest na II kwartał 2022 roku.
– Zakład w Nowej Soli to już dziś nasza największa i najnowocześniejsza piekarnia, wytwarzająca szeroką gamę pieczywa dla fast food, w różnych odmianach i rozmiarach. Jego rozbudowa jest naszą odpowiedzią na wzrost zapotrzebowania na tego typu pieczywo. Inwestycja zwiększy nasze moce produkcyjne, pozwoli nam jeszcze lepiej zaspokajać potrzeby klientów w sektorze gastronomicznym, a dodatkowo – rozpocząć ekspansję na rynku detalicznym – mówi Jacek Górecki, dyrektor zarządzający regionu Polski i Węgier Lantmännen Unibake.
Nowa inwestycja Lantmännen Unibake przyczynia się też do rozwoju Nowej Soli i całego regionu, poprzez możliwość powstania nowych miejsc pracy. W tej chwili piekarnia w Nowej Soli zatrudnia ponad 150 pracowników, jej rozbudowa stworzy kolejnych 30-40 miejsc pracy. Zakład w Nowej Soli zaopatruje się w większość surowców na polskim rynku, dlatego inwestycja przełoży się też na szereg nowych pośrednich miejsc pracy u dostawców i kontrahentów.
Piekarnia w Nowej Soli została oddana do użytku w 2018 roku. Obecnie na dwóch liniach produkcyjnych wypiekane są bułki do hamburgerów, hot dogów klasycznych (tzw. amerykańskich) i hot dogów w stylu francuskim (bagietka z wydrążonym otworem na dodatki). Piekarnia ma szerokie możliwości różnicowania bułek – m.in. poprzez stosowanie różnorodnych receptur, posypywanie (np. sezamem), nacinanie czy „glazurowanie” pieczywa (np. bułki brioche).