Głębokie mrożenie to gęste składowanie

Głębokie mrożenie to gęste składowanie

Ze względu na konieczność utrzymania niskiej temperatury, mroźnie charakteryzują się wyjątkowo dużymi kosztami eksploatacji przypadającymi na metr kwadratowy. Dlatego też w obiektach tego typu priorytetem jest wydajne wykorzystanie powierzchni magazynowej.

Przeanalizowaliśmy rozwiązania zastosowane w tym celu w centrum dystrybucyjnym Schmidt Zeevis – holenderskiego potentata handlu rybami i owocami morza. Schmidt Zeevis w 2015 roku zmienił lokalizację swojej głównej mroźni. Znajdujący się na obrzeżach Rotterdamu obiekt o powierzchni 3000 mkw. zastąpiony został nowym, niemal trzykrotnie obszerniejszym magazynem w parku biznesowym Spaanse Polder. Pomimo znacznie większego metrażu, ze względu na konieczność utrzymania temperatury sięgającej 30 stopni poniżej zera, dobrano rozwiązania pozwalające do maksimum wykorzystać dostępną przestrzeń i ograniczyć tym samym nakłady na energię elektryczną potrzebną do wyziębienia wnętrza.

Charakterystyka działalności

Firma wyodrębnia kilka kluczowych obszarów aktywności. Należą do nich: zaopatrzenie branży HoReCa, dostawy ryb na statki handlowe i wycieczkowe, wędzenie łososia, sprzedaż hurtowa i detaliczna oraz import i eksport. Choć od lat największe znaczenie ma wśród nich obsługa krajowego oraz międzynarodowego sektora B2B, w ostatnim czasie firma wzmacnia także swoją pozycję w zakresie e-commerce. Internetowa sprzedaż ryb klientom indywidualnym wymusiła modernizację infrastruktury oraz rozbudowę głównego centrum dystrybucyjnego Schmidt Zeevis. W znajdującym się pomiędzy Rotterdamem a Schiedam parku logistycznym wygospodarowano działkę o powierzchni 14 000 mkw., na której stanęła zajmująca 8 500 mkw. nowoczesna mroźnia.

Wdrożone rozwiązania

Największą infrastrukturalną przewagę obiektu nad poprzednim budynkiem stanowi centralny system zarządzania temperaturą. Innowacyjny układ eliminuje konieczność rozmieszczenia dodatkowych jednostek chłodzących, utrudniających optymalne rozplanowanie układu regałów i alejek. Dzięki wyzwoleniu się z dotychczasowych ograniczeń, możliwe było zmniejszenie liczby kanałów roboczych. Ich wymiary zredukowano do minimum dzięki zastosowanym urządzeniom transportowym. – Wyposażając mroźnię Schmidt Zeevis, zdecydowano się na wykorzystanie przeznaczonych do jazdy w bardzo wąskich alejkach systemowych wózków do kompletacji typoszeregu Still MX-X o całkowitej szerokości wynoszącej 1160 mm – mówi Rafał Pańczyk, dyrektor Działu Intralogistyki Still Polska. – Wysokość kompletacji sięgająca 14 895 mm pozwala im na sprawną obsługę wielokondygnacyjnych regałów – dodaje. Kubatura podzielonego sześcioma alejkami obiektu z pięcioma poziomami składowania dała łącznie 800 miejsc paletowych przystosowanych do towarów wymagających głębokiego mrożenia.

Rezultat

Prócz oszczędności wynikających z dużej gęstości składowania, na zmniejszenie całkowitych kosztów eksploatacji wpłynęły także usprawnienia w zakresie funkcjonowania wykorzystywanych urządzeń techniki magazynowej. – Systemowe wózki do kompletacji Still MX-X są standardowo wyposażone w układ OptiSpeed, pozwalający zawsze poruszać się z maksymalną bezpieczną prędkością. Odzyskują one także energię kinetyczną z hamowania oraz przemieszczeń hydraulicznych. Pracę operatora ułatwiają również programy jazdy oraz wstępne ustawienie wysokości podnoszenia. Wszystkie te elementy przekładają się na ponadprzeciętną wydajność pracy modeli tego typoszeregu – mówi Rafał Pańczyk. By zapewnić odpowiednie warunki pracy w -30 stopniach Celsjusza, dobrano egzemplarze z izolowaną, ogrzewaną kabiną. W efekcie, stworzenie scentralizowanej, nowoczesnej mroźni pozwoliło zwiększyć ergonomię oraz efektywność realizacji procesów intralogistycznych w Schmidt Zeevis.

 

(Still Polska)

Poleć ten artykuł:

Polecamy