Michna Food uruchomi produkcję konserw w Nidzicy
Firma Michna Food Sp. z o.o. Sp. K., zajmująca się do tej pory głównie skupowaniem surowca mięsnego w celu dalszej sprzedaży, postanowiła wykonać krok w przód i rozpocząć działalność produkcyjną. Przedsiębiorstwo trzymało decyzję o wsparciu o w ramach Polskiej Strefy Inwestycji zbuduje zakład w Nidzicy.
W ramach planowanego przedsięwzięcia prowadzone będą szerokie inwestycje związane m.in. z modernizacją zakładu, parku maszynowego, a także budową nowego magazynu wysokiego składowania. Modernizacja pomieszczeń przyczyni się do osiągnięcia wysokiego standardu higienicznego oraz wdrożenia systemów jakościowych BRC i IFS.
Przedsiębiorstwo zainwestuje co najmniej 25 500 000 złotych oraz zatrudni minimum 20 nowych pracowników.
Firma bazować będzie na tradycyjnych recepturach, w których ilość dodatków funkcjonalnych zmniejszona jest do minimum, tak aby wytwarzać produkty zdrowe i smaczne. W procesie produkcji zamierza łączyć tradycję z nowoczesnością, pracę manualną z pełną automatyzacją procesów. Przedsiębiorstwo będzie wykorzystywało w głównej mierze surowce mięsne z zakładu siostrzanego (Michna Meat) zajmującego się od wielu lat rozbiorem mięsa wieprzowego.
Dokument umożliwiający rozpoczęcie projektu, podpisany przez prezesa zarządu Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej SA – Zbigniewa Targowskiego oraz wiceprezesa – Marcina Czyżę odebrał prezes zarządu – Paweł Michna. W wydarzeniu wzięła również udział dyrektor zakładu w Nidzicy – Agnieszka Kalisz.