Nowe możliwości producenta cukru Diamant
Zwiększone moce produkcyjne, znaczące ograniczenie zużycia energii, rozwój wielkopolskiego rolnictwa i całego regionu, to główne efekty modernizacji cukrowni w Środzie Wielkopolskiej. Obiekt stał się teraz jedną z najnowocześniejszych i najbardziej przyjaznych środowisku cukrowni w Europie.
Ta priorytetowa inwestycja zrealizowana przez producenta cukru Diamant kosztowała ponad 260 mln złotych i jest jednym z elementów przyjętej przez firmę strategii 2020. Wartość inwestycji planowanych przez Grupę Pfeifer & Langen w Polsce na lata 2017 – 2019 wyniesie ponad 400 mln zł.
Modernizacja zakładu w Środzie Wielkopolskiej to kluczowy element wieloletniego planu inwestycyjnego przyjętego przez Pfeifer & Langen, producenta cukru Diamant. Dzięki nowej infrastrukturze cukrownia może przerabiać 12 tys. ton buraków na dobę, co pozwala na produkowanie 250 000 ton cukru rocznie przy bardzo niskim zużyciu energii. Ta bezprecedensowa rozbudowa cukrowni umożliwi Grupie P&L efektywniejsze konkurowanie na polskim i europejskim rynku cukru.
W kolejnym etapie planowanej rozbudowy zakład w Środzie zostanie wyposażony m.in. nowoczesną pakownię, wydajną halę spedycyjną z ośmioma rampami załadunkowymi oraz w pełni zautomatyzowany magazyn wysokiego składowania – pierwszy w branży w tej części Europy. To wszystko usprawni realizację strategicznego celu firmy, jakim jest dostarczenie na terenie Polski, Europy Zachodniej i Południowej najwyższej jakości cukru białego oraz szerokiej gamy nowatorskich, niekonwencjonalnych produktów cukrowych.
– Dzięki unowocześnieniu cukrowni w Środzie Wielkopolskiej nie tylko podnosimy swoją atrakcyjność na europejskim rynku, ale również zacieśniamy współpracę z lokalnymi rolnikami – podkreśla prezes zarządu Pfeifer & Langen Polska dr Roman Kubiak. – Poza tym tworzymy nowe miejsca pracy, znajdujemy kolejnych partnerów wśród przedsiębiorców w Środzie i całej Wielkopolsce. Zyska na tym cały nasz region – dodaje. – Chciałbym zwrócić uwagę, że w tworzenie i następnie wdrażanie projektów przebudowy byli w znacznym stopniu zaangażowani nasi pracownicy, którzy wykazali się entuzjazmem, nieszablonowym podejściem i dużym zdeterminowaniem podczas całego procesu.
– Modernizacja cukrowni to nasza odpowiedź na nowe warunki, które stawia rynek. Unowocześniony zakład pozwoli nam znacząco obniżyć koszty, zintensyfikować i spolaryzować produkcję oraz dynamicznie wykorzystać efekt skali – mówi Piotr Janiec członek zarządu Pfeifer & Langen.
Od ponad 20 lat Pfeifer & Langen Polska aktywnie wpływa na rozwój wielkopolskiego rolnictwa i całego regionu. W swoich cukrowniach w Wielkopolsce zatrudnia ponad sześćset osób współpracując z pół tysiącem lokalnych firm i usługodawców. Niezwykle ważne w funkcjonowaniu firmy są partnerskie relacje z ponad pięcioma tysiącami wielkopolskich plantatorów, którym dostarcza wiedzę oraz najnowocześniejsze narzędzia niezbędne do prowadzenia efektywnej i zrównoważonej dla środowiska uprawy buraka cukrowego.
Pfeifer & Langen Polska S.A. z siedzibą w Poznaniu to jeden z największych producentów cukru w Polsce. Producent popularnej marki Diamant posiada ponad 25% udziałów w polskim rynku cukrowniczym i dysponuje czterema cukrowniami: w Środzie Wielkopolskiej, Gostyniu, Miejskiej Górce oraz Glinojecku. W ciągu roku zakłady należące do Pfeifer & Langen produkują ponad 600 tys. ton cukru, który każdego dnia trafia do polskich rodzin i firm.