Tymbark rozbuduje zakład w Olsztynku
Tymbark-MWS Sp. z o.o. otrzymała zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Należąca do Grupy Maspex firma zadeklarowała przeprowadzenie w Olsztynku inwestycji na kwotę co najmniej 70 mln zł.
Projekt będzie polegał na rozbudowie zakładu przetwórstwa owoców i warzyw w Olsztynku poprzez rozbudowę parku maszynowego. Firma zamierza wprowadzić nowe rozwiązania w zakresie produkcji i pakowania napojów oraz przecierów. Projekt przewiduje zakup nowej linii aseptycznej do przygotowania produktów (soki i przetwory z owoców i warzyw) oraz do ich umieszczania w opakowaniach aseptycznych typu PET. Będą to technologie pozwalające na realizację procesu produkcji na zimno w najwyższym standardzie czystości, gwarantującym uzyskanie najlepszej jakości produktów bez konserwantów.
Dodatkowo, wykorzystana zostanie nowoczesna konstrukcja oraz pełna komputeryzacja systemu sterowania procesami technologicznymi, co przyczyni się do obniżenia energochłonności instalacji. Zakupione linie technologiczne będą w pełni zautomatyzowane, m. in. z robotami do pakowania. Inwestycja umożliwi dynamiczny rozwój zakładu oraz zwiększenie zdolności produkcyjnych.
Zwiększenie poziomu zatrudnienia wyniesie minimum 10 nowych pracowników. Po zakończeniu planowanej inwestycji w zakładzie przetwórstwa owoców i warzyw w Olsztynku znajdzie zatrudnienie co najmniej 539 osób.
Początki firmy Tymbark sięgają 1936 roku, gdy z inicjatywy młodego inżyniera sadownictwa, Józefa Marka, powstała w Tymbarku pierwsza na Podhalu Spółdzielnia Owocarska. Zakład przez lata budował swoją pozycję na rynku, a największy rozwój firmy nastąpił po wejściu w skład Grupy Maspex w 1999 roku. Tymbark szybko z marki regionalnej stał się graczem numer jeden na ogromnie wymagającym rynku. Dziś można powiedzieć, że produkty Tymbarku poza Antarktydą są dostępne na wszystkich kontynentach – trafiają do ponad 30 państw na całym świecie.