Niebezpieczne oszczędności

Niebezpieczne oszczędności

Aż 20% kierowców goli się, czesze włosy lub poprawia makijaż podczas jazdy samochodem. Co więcej, jeden na 20 prowadzących wykonuje zabiegi pielęgnacyjne w ruchu ulicznym, powodując poważne zagrożenie na drodze*. Wiele osób prowadzi auto, odczuwając głód, co skutkuje zmęczeniem...

Podczas jazdy naszym obowiązkiem jest skupienie się wyłącznie na prowadzeniu samochodu. Inaczej ryzykujemy swoim bezpieczeństwem, ale też stanowimy zagrożenie dla innych użytkowników ruchu – ostrzega Zbigniew Weseli, dyrektor Szkoły Jazdy Renault.

Zyskujemy kilka minut

Z badań wynika, że kierowcy, którzy podczas jazdy zajmują się czymś więcej niż tylko prowadzeniem auta, są co najmniej dwukrotnie bardziej narażeni na spowodowanie wypadku*.

– Kierowcom często wydaje się, że czynności takie jak jedzenie, rozmawianie przez telefon czy wykonywanie makijażu nie wpływają na rozproszenie ich uwagi i zdolność bezpiecznego prowadzenia samochodu. Tymczasem mają one znaczenie w bardzo wielu wypadkach. Wykonując drobne zabiegi pielęgnacyjne za kierownicą, oszczędzamy zaledwie kilka minut. Nie są one warte ryzyka, jakie w ten sposób stwarzamy – podsumowują trenerzy Szkoły Jazdy Renault

Jedzenie rozprasza

Głód jest częstą przyczyną zaburzeń koncentracji i może być realnym zagrożeniem zarówno dla kierowcy, jak i innych uczestników ruchu. Jedzenie i picie za kierownicą, do którego przyznaje się ponad 60% kierowców, nie jest rozwiązaniem. Z badań wynika, że spożywanie posiłku za kierownicą sprawia, że ryzyko poważnego wypadku wzrasta tak, jak przy rozmowie przez telefon.**

Kierowca, zajęty jedzeniem nie jest w stanie kontrolować odpowiednio sytuacji na drodze, ponieważ rozprasza wzrok, uwagę oraz zajmuje ręce, przez co znacznie wzrasta ryzyko wypadku – mówi Zbigniew Weseli, dyrektor Szkoły Jazdy Renault. Dwa procent badanych przyznaje, że zdarzyło im się iż jedzenie lub picie tak ich rozproszyło, że musieli nagle hamować lub skręcać w celu uniknięcia niebezpiecznego zdarzenia na drodze**.

Jajka na śniadanie

Odpowiednie nawyki związane z odżywianiem powinny być dla kierowców niezwykle ważne. Równie ważne, jak odpoczynek. Przed dłuższą podróżą starajmy się unikać ciężkich, tłustych posiłków, które spowalniają i wzmagają senność, a wybierzmy coś lekkostrawnego i bogatego w składniki wolno uwalniające energię. Najlepiej postarać się zjeść podczas trasy kilka małych posiłków, co 3 godziny.

Na śniadanie dobrym pomysłem są np. jajka, ponieważ sycą na długo i nie obciążają, jak wiele innych tłustych potraw. Przekąski zabierane do samochodu najlepiej schować w bagażniku, tak aby nie spożywać ich po drodze, tylko podczas wyznaczonych postojów.

Kuchnia na parkingu

– Ludzie żyją coraz szybciej, co niewątpliwie przyczynia się do niepokojąco wysokiego odsetka kierowców decydujących się na jedzenie posiłków za kierownicą. Mając na uwadze jednak bezpieczeństwo własne i innych użytkowników ruchu, powinniśmy zadbać o to, żeby zawsze, gdy jesteśmy głodni znaleźć czas na postój i jednoczesny odpoczynek – podsumowują trenerzy Szkoły Jazdy Renault.

* źródło: www.brake.org.uk

** źródło: independent.co.uk/ organizacja charytatywna Brake i firma Direct line

fot. Fotolia

 

Poleć ten artykuł:

Polecamy